Wesley Mulder

Opgroeiend in een familie met liefde voor paarden, was Wesley al op jonge leeftijd besmet met het paardenvirus. Als kind begin hij met lessen op een manege en op 9 jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pony Quinter. Quinter was destijds 3 jaar oud en hoewel dit geen ideale combinatie was, leerde Wesley wel doorzetten. Hij lag vaak in het zand, maar leerde dat het niet uitmaakte hoe vaak je valt, maar dat het er om gaat hoe vaak je weer op staat. De les vormde de basis van zijn verdere hippische carrière.

Wesley zette aanvankelijk zijn eerste stappen als dressuurruiter en werkte een tijd op een bekende dressuurstal in Apeldoorn, maar besloot na verloop van tijd toch de overstap te maken naar de springsport. Op 18 jarige leeftijd begon hij op een springstal met het dressuurmatig trainen van de springpaarden. In ruil daarvoor kreeg hij begeleiding in het springen en ontwikkelde hij zich in één jaar van het BB naar het ZZ springen. Vervolgens heeft Wesley een aantal jaren gewerkt op de stal van Gert Jan Bruggink. In die tijd haalde hij vele mooie successen in de springsport. Na deze fantastische tijd maakte hij de stap om zelfstandig als springruiter verder te gaan.

Een mooie maar zware periode brak aan. Een grote droom kwam in 2018 uit; het Nederlandse Team vertegenwoordigen. Maar Wesley had ook moeite een goede balans te vinden tussen verwachtingen van eigenaren en de mogelijkheden van de paarden die hij in training had. Dit kon er in sommige gevallen toe leiden dat hij een paard wel eens over het topje van zijn kunnen pushte om aan de verwachtingen van de eigenaren te voldoen. Wesley voelde zich hier niet prettig bij. Om minder afhankelijk van eigenaren te zijn is hij zelf springpaarden gaan fokken die het werk gemakkelijk kunnen doen, goed rijdbaar zijn en potentie voor de hogere sport hebben. Uit zijn fokkerij is inmiddels de in 2017 geboren hengst Airforce WM Bij het NRPS goedgekeurd en was Royal Dutch WM Finaliste van de vsn trofee 2019.

Hoewel Wesley als ruiter nog altijd erg ambitieus is, hebben hem de afgelopen jaren wel geleerd dat succes relatief is. Zijn plezier in het trainen van paarden hangt niet meer alleen maar af van het winnen van een Grote Prijs, of andere sportieve successen. Juist de kleine successen of overwinningen, die bijvoorbeeld thuis in de training behaald worden kunnen hem als ruiter en als trainer ontzettend trots maken. Wesley werkt al jaren samen met een vast en hecht team en samen zorgen ze ervoor dat het de paarden aan niets ontbreekt. Naast zijn eigen paarden rijdt Wesley nog een aantal paarden van zeer fijne eigenaren waar hij nauw mee samenwerkt.

Wesley wil zich nu en in de toekomst inzetten voor het behoud van de springsport op een manier die het welzijn van de paarden verder vergroot. Dat doet hij door het toepassen van oude kernwaarden gecombineerd met de nieuwste inzichten op het gebied van training, voeding, huisvesting. Deze inzichten past hij toe in de training van zijn eigen paarden en door het delen van mijn kennis en ervaring, door de dialoog aan te gaan en door met en van elkaar te leren. Op die manier wil Wesley bijdragen aan meer bewustzijn op het gebied van welzijn van (topsport)paarden.

Wesley is actief op Social Media en deelt veel van zijn inzichten via Facebook en Instagram #missionforhorses. In samenwerking met TheConsciousEquestrian deelt Wesley zijn visie en inzichten via blogs en organiseren zij vanaf januari 2021 ‘Vorm je eigen visie’ bijeenkomsten voor ruiters om hun opvattingen over het trainen en het welzijn van (sport)paarden aan te scherpen en uit te dagen.